WSB Solar Wholesale

Terugverdienen

De energie die u met uw zonnepanelen opwekt zal in eerste instantie worden gebruik voor uw eigen elektrische apparaten. Op de momenten dat uw zonnepanelen meer energie produceren dan u op dat moment gebruikt, wordt de energie die overblijft in het lichtnet gestopt. U levert dan energie terug aan het lichtnet. De energie die u teruglevert, zal automatisch van uw elektriciteitsrekening worden afgetrokken. Dat heet salderen. De energie die uw zonnepanelen produceren levert dus altijd evenveel geld op, ook als u de energie op een ander moment produceert dan u het gebruikt. Uw energieleverancier is tot 5000kWh per jaar verplicht om te salderen. Gebruikt u meer dan 5000kWh per jaar? Dan kan het de moeite waard zijn om over te stappen naar een andere leverancier.

Rekenvoorbeeld 1: U gebruikt meer dan u produceert
Uw verbruik per jaar 3500kWh
Geproduceerde energie 3000kWh
U betaalt uw energieleverancier 500 x €0,22 = €110,00
U verdient met uw zonnepanelen 3500 x €0,22 = €770,00

 

Installeert u zoveel zonnepanelen dat u per jaar meer energie produceert dan u zelf gebruikt, krijgt u voor de energie die u overhoudt een vergoeding. Deze vergoeding is lager dan dat u zelf voor uw energie moet betalen. Meer zonnepanelen installeren kan nog steeds interessant zijn, maar de terugverdientijd is dan wel langer.

Rekenvoorbeeld 2: U produceert meer dan u gebruikt
Uw verbruik per jaar 3500kWh
Geproduceerde energie 4000kWh
Uw energieleverancier betaalt u 500 x €0,10 = € 50,00
U verdient met uw zonnepanelen 3500 x €0,22 + 500 x €0,10 = € 820,00

 

BTW

De Belastingdienst ziet iedereen die energie produceert met zonnepanelen als (kleine) ondernemer. Dat houdt in dat u de BTW terug kunt krijgen die u betaalt als u zonnepanelen koopt. In principe zou u dan ook BTW moeten betalen over de stroom die uw energieleverancier van u koopt, maar hiervoor geldt een vrijstellingsregeling. In de praktijk komen alle particulieren voor deze vrijstelling in aanmerking. Met andere woorden: Een zonnepaneel van €189,00 kost u slechts €156,20. Uw belastingadviseur kan dat voor u regelen, maar u kunt de benodigde formulieren ook zelf invullen. Op deze pagina van Milieu Centraal wordt uitgelegd hoe dat werkt.

Netbeheerder

Als u zonnepanelen installeert, bent u verplicht dit door te geven aan de netbeheerder. Dat kan heel gemakkelijk via energieleveren.nl.

Energieleverancier

Ook moet u uw energieleverancier laten weten dat u zonnepanelen geinstalleerd heeft. Zodoende kan uw leverancier rekening houden met uw lagere verbruik en uw maandbedrag verlagen. U begint dus meteen met besparen.

In sommige gevallen kan het interessant zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Als uw zonnepanelen meer stroom produceren dan u gebruikt bijvoorbeeld, omdat de terugleververgoeding per energieleverancier verschilt. Ook als u meer dan 5000kWh per jaar gebruikt kan overstappen lonen. Sommige energieleveranciers salderen namelijk tot maximal 5000kWh per jaar, terwijl anderen die grens niet hanteren. Op deze pagina vindt u een overzicht van verschillende energieleveranciers, hun voorwaarden en terugleververgoedingen.